MYCIE WARZYW
Przez lata nasze babcie ugruntowały przekonanie o tym, że warzywa wyrwane prosto z ziemi i przechowywane bez mycia zachowują dłużej świeżość. Teraz już wiemy, że to przekonanie popierają badania i rzeczywiście warzywa niepoddane żadnej obróbce dłużej zachowują swoją świeżość oraz trwałość w trakcie przechowywania w lodówce. Właśnie dlatego warzywa Pole do Popisu pakujemy bez wstępnego mycia. Jeśli więc w naszych warzywach znajdziesz trochę ziemi, potraktuj to jako dowód świeżości

Jak zatem myć i przechowywać zielone warzywa takie jak sałata, roszponka, rukola, szpinak czy brokuł, by nie utracić ich świeżości i wartości odżywczych?
Higiena to podstawa! Zacznijmy od poprawnego przygotowania do mycia. Sito, zlew czy deska z których będziemy korzystać powinny być wcześniej dokładnie umyte w ciepłej wodzie z detergentem i równie starannie opłukane. Unikniemy w ten sposób przenoszeniu się bakterii na myte produkty.
Po wyjęciu odpowiedniej ilości warzyw Pole do Popisu z opakowania należy je starannie opłukać pod bieżącą wodą, by pozbyć się resztek ziemi. Podczas otwierania opakowań warzyw Pole do popisu, zwróć uwagę na wygodne wieczko które pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
Sałatę najlepiej podzielić na liście i myć dokładnie w zlewie lub naczyniu wypełnionym świeżą, zimną wodą przynajmniej przez 1-2 minuty. W przypadku warzyw o drobniejszych listkach, takich jak rukola czy roszponka, dobrze jest wysypać porcję listków na duże sitko i kilkakrotnie opłukać. Umyte liście rozłóż na papierowym ręczniku i pozostaw je na chwilę do wyschnięcia. Możesz również zawinąć papierowy arkusz z sałatą w luźny rulon – dzięki temu papier szybciej pochłonie wilgoć. Ważne jednak, żeby pozostawić na listkach nieco wilgoci, co zapobiega ich nadmiernemu wysychaniu.

Jeśli po przeschnięciu umyta porcja okaże się zbyt duża, liście naszych warzyw możesz schować z powrotem do zamykanego opakowania lub umieścić w pojemniku wielokrotnego użytku. Pamiętaj, że umieszczenie w środku wilgotnego papierowego ręcznika i zachowanie dopływu powietrza, również wpłynie na wydłużenie okresu świeżości warzyw. Tak zabezpieczone liście mogą zachować swoją świeżość nawet do 7 dni. Pamiętaj, aby żadnych warzyw nie pakować na siłę, ponieważ zbyt ściśnięte stracą swoją jędrność i szybciej zaczną się psuć.
Warto pamiętać, że nieco inaczej postępuje się z brokułem. To warzywo, które przed myciem dzielimy na mniejsze różyczki. Ich krojenie warto zacząć od usunięcia głąba – w ten sposób ułatwiając sobie odkrawanie mniejszych części i dokładniejsze usunięcie wszelkich zabrudzeń. Cząstki brokuła powinny moczyć się w czystej, zimnej wodzie przynajmniej 2 minuty. Następnie po osuszeniu, możesz je spakować do opakowania wielokrotnego użytku lub do pojemników na żywność.
Nie zapominaj, że wszystkie warzywa po umyciu należy przechowywać w lodówce, dzięki czemu pozostaną dłużej świeże i zachowają wszystkie swoje walory smakowe.